Parket & Plankvloeren - Introductie

Bos

"Maak een wandeling door het hart van de bossen. Laat uzelf afstemmen op de atmosfeer en het overvloedige leven aldaar, en u zult een bron van vrede en rust vinden. Dit wonderlijk avontuur zal u in uw eigen hart binnenleiden, en in deze eenvoudige intimiteit kunt u zichzelf grondiger leren kennen en uw ware kracht vinden. Het binnentraden in het rijk der bomen is een prachtige manier om weer in contact te komen met de levenskracht in en rondom ons."

Patrice Bouchardon


Vandaag stellen we een collectieve bewustwording vast met betrekking tot de kwaliteit van de woonomgeving en het ecologisch woudbeheer gekoppeld aan een zuivere en een eenvoudige liefde voor het hout, waardoor hout meer en meer gebruikt wordt in de woningbouw.

Men herontdekt de flexibiliteit van hout in de architectuur en tegekijkertijd beseft men opnieuw welke warme sfeer hout kan uitstralen.

Bij de keuze van hout als bouwmateriaal, mag men het volgende niet uit het oog verliezen:

 • Hout wordt gewonnen uit een levende materie
 • Bomen onderscheiden zich door een polariteit, een groeirichting, en een voorkeurrichting
 • De boom groeit en de stam wordt dikker en krijgt elk jaar een extra dikte vandaar de lagenstructuur
 • Bomen zijn anisotroop: de structuur van hout schenkt verschillende eigenschappen in funktie van de zaagrichting
 • Hout is samengesteld uit 50% koolstof, 44% zuurstof en 6% waterstof


Alle houtsoorten bestaan uit spinthout en kernhout. Het kernhout vormt de centrale cilinder van de boomstam. Het spinthout vormt de tweede cilinder rond het kernhout d.w.z. de buitenlaag van een stam voor de schors het is de groeilaag die elk jaar toeneemt.

Er kunnen zich aanzienlijke kleurverschillen voordoen tussen spinthout en kernhout.

Spinthout wordt aanzien als een onvolmaaktheid in de classificatie van commercieel hout omwille van het feit dat spinthout weinig duurzaam is. Het deel van het hout dat gebruikt wordt voor de bouw is het kernhout.

Er bestaan meerdere tienduizenden houtsoorten. Er bestaan ook heel wat soorten van een type. Zo bestaan er bijvoorbeeld 500 soorten eik.

Het bouwmateriaal hout wordt al eeuwen gebruikt als vloerbekleding. Vroeger was het gebruik van luxueus parket voorbehouden aan de machtigen der aarde. De oude parketten uit kastelen, paleizen, kerken en herehuizen bestaan nog altijd en zijn het levende bewijs van de duurzaamheid van parket.

Dankzij een verhoging van de levensstandaard, en dankzijn innovatieve produkten en plaatsingstechnieken, is parket voor eenieder nu toegankelijk.

Waarom u voor parket zou kiezen

 • Zeer lange levensduur
 • Goede thermische isolatie
 • Bruikbaar met vloerverwarming
 • Aangenaam gevoel, warm en natuurlijk aan de voeten
 • Beschikbaarheid van vele houtsoorten, motieven en kleuren
 • Kan aangepast worden aan de smaak van de klant
 • Beschikbaar in alle prijsklassen
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Een hygiënisch materiaal (geen stof, geen allergieën, ...), en eenvoudige reiniging
 • Herstellingen en bewerkingen zijn eenvoudig en zonder sporen uit te voeren
 • Gemakkelijk om te renoveren, te boenen en te behandelen


Zoveel boomsoorten, zoveel houtsoorten, zoveel soorten parket. Maar ze hebben allemaal iets gemeen. Parket is een natuurproduct. Blootgesteld aan weer en wind, aan hitte en kou, heeft het geselecteerde hout er vele jaren over gedaan om te worden wat het is: ideaal materiaal voor vloerbedekking. Het onderscheidt zich hiermee qua afkomst en eigenschappen van kunstmatige materialen. Hout is sterk en bestand tegen vele stootjes. Parket is slijtvast en wordt, net als een goede wijn, steeds mooier naarmate de jaren verstrijken. Het blijft een mensenleven lang eigentijds. Naar karakter en kleur, naar tint en structuur past parket in elk interieur. Creatief, decoratief, representatief.

Hout, in de verfijnde vorm van parket, is per definitie een hygiënisch en praktisch materiaal.

Parket is warm in meerdere betekenissen van het woord. Warm qua expressie, stijl en sfeer, maar ook als sterk warmteisolerend en daardoor energiekostenbesparend.

Europese of tropische houtsoorten... elke zorgvuldig uitgekozen boom start in de vorm van parket een tweede succesvolle carrière in uw woon-, werk- en leefomgeving. Afhankelijk van individuele smaak, van stijl en sfeer kunt u kiezen uit tientallen houtsoorten met elk een eigen levende structuur en warme tint, van witgeel tot roserood, van diepbruin tot wit. Soorten van afzelia tot en met wengé zijn voor parket voorhanden. De keuze beperkt zich echter niet alleen tot de houtsoort, ook een breed gamma aan motieven en patronen is mogelijk. Stroken en visgraat, vlechtpatronen en mozaïek, diagonale blokpatronen en band- en biesfantasie. Parket geeft u alle ruimte om creatief met de vloer te spelen.Vergeet niet hout, parket of een plankenvloer is een stukje getransformeerde levende natuur bij u thuis, in uw woning die een aparte sfeer creëert om in te leve!!! Hout als vloer is niet alleen mooi om op te lopen, het geeft ook een warm gevoel of meer zelfs parket is A WAY OF LIFE.Ons Gamma aan parketvloeren vindt u op het Parketdepot